Centrum Medycyny Estetycznej Planeta Piękna Day Spa Wolbrom

USUWANIE NACZYŃ I PRZEBARWIEŃ- KWASY

W Centrum Medycyny Estetycznej stosujemy szereg kwasów o różnych właściwościach i stężeniach aby jak najlepiej dobrać produkt do potrzeb Klienta.
Wśród najpopularniejszych kwasów znajdują się :

Kwas Migdałowy 


Kwas migdałowy wykazuje działanie antybakteryjne, keratolityczne
(czyli złuszczające) oraz regulujące wydzielanie sebum. To „trio”
sprawia, iż kwas migdałowy jest idealną substancją w walce z różnymi
odmianami trądziku. Korzystanie z peelingu chemicznego na bazie tej
substancji da efekt czystej skóry, zwężonych porów, zniweluje
zaskórniki, wągry oraz stany zapalne. Osoby, które mają przesuszoną
skórę i zniszczoną przez solarium bądź nadmierne opalanie pokochają kwas
migdałowy – pod postacią peelingu złuszcza martwy naskórek oraz pobudza
skórę do regeneracji.

Tym, co odróżnia kwas migdałowy od jego „kolegów” z grupy AHA jest posiadanie największych właściwości przeciwbakteryjnych,
delikatność działania i powolność działania, dzięki czemu stanowi on
substancję pewną i łatwą w aplikacji. Zawdzięczamy to jego większej
masie molowej (czyli temu, że cząsteczka jest większa i wolniej wnika w
skórę). Dzięki temu działa tak samo intensywnie, ale mniej inwazyjnie i
może być stosowany nawet przez osoby o skórze wrażliwej. Chemabrazja na
jego bazie nie pozostawia mocnych podrażnień, zaczerwienienia czy
uczucia szczypania i pieczenia (w 80% przypadków). Nie jest to kwas fotouczulający,
dzięki temu jest bezpieczny o każdej porze roku, nawet w najbardziej
słoneczne dni (oczywiście z odpowiednią ochroną UV). Ze względu na brak
ryzyka wystąpienia przebarwień może być stosowany u osób z wysokim
fototypem. To letnia alternatywa dla zabiegu z kwasem glikolowym,
salicylowym i mlekowym lub też dla osób nietolerujących tych kwasów.

Kwas salicylowy

Kwas salicylowy a trądzik

Jedynym z najważniejszych zastosowań kwasu salicylowego we współczesnej medycynie i kosmetologii jest zwalczanie trądziku. Szacuje się, że nawet 90% światowej populacji w jakimś momencie życia nękanych jest mniej lub bardziej nasiloną formą
trądziku, który objawia się zatkanymi porami, bolesnymi, zaognionymi
pryszczami, a czasem wręcz podskórnymi cystami. Jest to problem nie
tylko natury estetycznej, ale także psychologicznej oraz finansowej –
zaawansowane metody leczenia obejmują m.in. terapie antybiotykamii i pochodnymi witaminy A, które nie są ani tanie, ani pozbawione skutków ubocznych.

Kwas salicylowy tymczasem, złuszczając górne warstwy naskórka, usuwa obecne w nich drobnoustroje i pomaga pozbyć się zmian. U podstaw schorzenia leży bowiem zwykle przerost kultury bakterii szczepu Cutibacterium acnes,
naturalnie zamieszkujących mieszki włosowe, ale rozwijających się
niekontrolowanie w warunkach zwiększanego wydzielania łoju, wywołanego
np. zmianami hormonalnymi. Co więcej, kwas salicylowy ma zdolność
ściągania rozszerzonych porów, zapobiegając tym samym powstawaniu nowych
ognisk.

Kwas pirogonowy

Kwas pirogronowy stosuje się przede wszystkim w redukcji
trądziku zaskórnikowego. Zastosowanie wyższych stężeń i wydłużenie czasu
ekspozycji powoduje mocniejszą penetrację w głąb skóry. Dzięki temu
dodatkowo można uzyskać silne działanie przeciwstarzeniowe. Moc kwasu
pirogronowego obserwuję wykonując peeling na pacjentach od lat,
aktualnie w gabinecie w Bielsku-Białej i Wadowicach.

Właściwości

  • działanie keratolityczne – złuszczające naskórek, dzięki temu rozjaśnia przebarwienia,
  • działanie komedolityczne  przeciwzaskórnikowe, skutecznie redukuje zaskórniki,
  • działanie sebostatyczne zmniejsza i reguluje wydzielanie sebum skóry,
  • działanie antybakteryjne – obniża pH skóry,
  • działanie nawilżające i dermoplastyczne  stymuluje fibroblasty do produkcji kolagenu i elastyny, redukcja zmarszczek, blizn.
kwas glikolowy

Stężenia kwasu glikolowego i jego działanie na skórę

Kwas
glikolowy stosowany jest w stężeniach od 5-70% – im wyższe stężenie, tym
głębsze i bardziej intensywne działanie na skórę, co pozwala dobrać
odpowiednią kurację glikolową do potrzeb i rodzaju skóry oraz
oczekiwanego efektu.

  • kwas glikolowy w stężeniu 5-15%
    – stosowany w preparatach do pielęgnacji domowej, wywołuje
    mikroskopijne, niewidoczne gołym okiem złuszczanie warstwy rogowej
    naskórka, nawilża, przyspiesza regenerację i odnowę skóry właściwej,
  • kwas glikolowy w stężeniu 20-35%
    – stosowany w peelingach powierzchownych, doskonale oczyszcza skórę,
    nawilża; polecany do skór zanieczyszczonych i przetłuszczających się,
  • kwas glikolowy w stężeniu 50-70%
    silny zabieg głęboko złuszczający, stosowany w gabinetach
    dermatologicznych pod okiem lekarza; może powodować podrażnienie i
    zaczerwienienie, a po 2-3 dniach widoczne złuszczanie martwych komórek
    naskórka. Zabieg pobudza procesy regeneracyjne w skórze właściwej, 
    pobudza produkcję kolagenu i elastyny, odmładza, prowadzi do pogrubienia
    skóry.
kwas azelainowy

Kwas azelainowy (azelaic acid, AZA) jest dikarboksylowym kwasem o
wielokierunkowym działaniu, który posiada szerokie zastosowanie w
kosmetyce:

  • działa przeciwzapalnie – zmniejsza ryzyko infekcji i powstania blizn pozapalnych,
  • działa przeciwbakteryjnie
    – zarówno na bakterie tlenowe, jak i beztlenowe; wykazuje działanie
    bakteriobójcze na Propionibacterium acnes – bakterie odpowiedzialne za
    powstawanie trądziku,
  • reguluje pracę gruczołów łojowych – hamuje nadmierne wydzielanie sebum , zmniejszając przetłuszczanie i błyszczenie skóry,
  • rozjaśnia przebarwienia – blokuje powstawanie melaniny odpowiedzialnej za nieregularny koloryt skóry,
  • zmniejsza nadmierną keratynizację – zmniejsza zaskórniki i oczyszcza pory,
  • delikatnie złuszcza martwe komórki naskórka,
  • ma działanie antyoksydacyjne – neutralizuje działanie wolnych rodników, chroni skórę przed przedwczesnym starzeniem.
kwas mlekowy

Kwas mlekowy ma szerokie zastosowanie w kosmetyce. Można znaleźć go w
składach produktów do pielęgnacji całego ciała. Są one dostępne zarówno
w drogeriach, aptekach, jak i salonach kosmetycznych.

Popularnymi
kosmetykami z kwasem mlekowym są kremy do twarzy. Specjaliści
rekomendują je osobom z cerą z suchą i wrażliwą, która wymaga
szczególnej pielęgnacji i ochrony. Drugim produktem, który ma w składzie
kwas mlekowy i cieszy się sporym zainteresowaniem, jest balsam do ciała. Regularna aplikacja na skórę sprawia, że jest ona nawilżona i gładka w dotyku.

Kwas
mlekowy o wyższym stężeniu (30-50%) stosowany jest podczas
profesjonalnych zabiegów w gabinetach kosmetycznych. Służy m.in. do
wykonywania intensywnych peelingów, zabiegów przeciwstarzeniowych, kuracji oczyszczająco-nawilżających.


kwas szikimowy

Kwas szikimowy pod względem chemicznym to związek organiczny należący do hydroksykwasów karboksylowych. Jest to dość rozległa gruba związków, zaliczanych zarówno do kwasów, jak i do alkoholi,
z których większość występuje w produktach pochodzenia naturalnego.
Cechą wspólną, widoczną na modelach budowy chemicznej, jest tzw. grupa karboksylowa zbudowana z jednego atomu węgla, jednego atomu wodoru i dwóch atomów tlenu – zapisywana jako – COOH. Można powiedzieć, że krewnym kwasu szikimowego jest więc kwas cytrynowy czy kwas jabłkowy.

Dla laika ważną informacją jest, że kwas szikimowy w organizmach roślinnych i prostych organizmach zwierzęcych wchodzi w skład ważnych reakcji pozwalających wyprodukować istotne dla metabolizmu związki – np. fenole, taniny czy aromatyczne aminokwasy, np. fenyloalaninę. Tkanki człowieka i innych ssaków
nie są w stanie wykorzystywać w ten sposób kwasu szikimowego, stąd
konieczność pozyskiwania z zewnątrz tryptofanu i fenyloalaniny,
aminokwasów niezbędnych nam do życia. Kwas szikimowy jest ponadto bardzo
dobrze rozpuszczalny w wodzie i ma działanie przeciwbakteryjne w stosunku do bakterii gram-pozytywnych.


kwas fitowy

Kwas fitowy pochodzi głównie z roślin strączkowych, a także różnego rodzaju ziaren i nasion. Gra bardzo ważną rolę w procesach magazynowania i wykorzystywania fosforu przez rośliny. Dzięki szerokiemu wachlarzowi właściwości, znalazł też swoje miejsce w kosmetologii

Naukowcy udowodnili, że kwas fitowy w zależności od stężenia, daje inne efekty na skórze. Z tego względu spokojnie mogą stosować go osoby z cerą tłustą, jak i suchą czy mieszaną, osoby z przebarwieniami różnego rodzaju, mające problem z wrażliwością skóry, trądzikiem różowatym, a także rozszerzonymi naczyniami krwionośnymi.